MSSQL 2012 Web Edition Kurulumu

Bu yazımda MSSQL 2012 Web Edition kurulum adımlarını paylaşacağım. Öncelik ile SQL Server 2012 kurulumu yapacağınız sistem üzerinde .NET Framework 4.0 (veya 4.5) ve .NET Framework 3.5 SP1 yüklü olmalıdır. Kurulumdan önce gerekli güncellemeleri yapmanız gerekiyor yoksa kurulum sırasında uyarı verecektir. Server Manager > Add Roles and Features bölümünden gerekli güncellemeleri gerçekleştirebilirsiniz.

Şimdi ise MSSQL 2012 Web Edition kurulum adımlarına geçelim. Eğer MSSQL 2012 kurulum dosyası yok ise aşağıdaki adres üzerinden indirebilirsiniz.

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=29066

Yeni bir kurulum yapacağım için New SQL Server stand-alone installation or add features to an existing installation” seçeneğine tıklayalım.

OK” diyerek setup bölümüne geçiyoruz.

1 adet güncelleme bulundu. Next diyerek devam ediyoruz.

Güncellemeler tamamlandıktan sonra Sql Server 2012 kurulma adımlarına geçebiliriz. Burada sistem bir denetleme yapıyor ve kurulum öncesinde bir sorun olup olmadığı konusunda bize bilgi verecektir. Şu anda sadece Firewall kapalı olduğundan bir adet sarı uyarı aldık. Bu kurulumu yapmamız için engel bir durum değil. “Next” ile ilerleyelim.

Bu bölümde lisansı yazıp devam ediyoruz.

Lisans sözleşmesini kabul ederek Next diyoruz.

Bu ekranda All Features With Defaults seçersek tüm SQL özelliklerini kurabiliriz. SQL Server Feature Installation seçersek sadece gerekli olan bileşenleri kurabiliriz. Ben hepsini kurmayacağım için SQL Server Feature Installation seçeneği seçerek “Next” ile ilerliyorum.

Burada kurulum yapacağım servisleri seçiyorum. Ben database engine services ve sql yönetimi için management studio seçerek kurulum yapıyorum. Sizin ihtiyacınız olan özellikler var ise seçerek kurulum yapabilirsiniz.

Bu ekranda SQL server kurulduğunda hangi Instance ismi ile kurulacak ise bunun bilgisi istenmektedir. Özel bir kurulum yapmadığım için default instance seçiyorum ve default dizine kurulum yapıyorum. İsteğe göre düzenleme yapıldıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Server Configuration ekranına geldiğimizde Service Accounts’da SQL Server 2012 Servislerini çalıştıracak kullanıcı hesapları belirlenir. Buraları kendinize göre düzenleyerek Next diyerek  devam edebilirsiniz.

Server Configuration tabında SQL Server için kimlik doğrulama (authentication) metodunu belirleyelim. Windows authentication mode seçiminde bırakırsanız bu instance’a sadece yetkilendirilmiş bir Windows kullanıcısıyla erişebilirsiniz. Yetkilendireceğiniz kullanıcı veya grupları ise Specify SQL Server administrators bölümünden eklemeniz gerekir.

Mixed Mode (SQL Server authentication and Windows authentication seçerseniz Windows kullanıcılarına ek olarak SA hesabı da aktif olur. SA hesabı için bir parola belirledikten sonra Windows kullanıcı veya gruplarını da ayrıca eklemeniz gerekir ( Add Current User). Ardından bu instance’ı yönetirken her iki modu da kullanmanız mümkün olur.

Data Directories tabında ise sistem veritabanlarının oluşturulacağı dizinleri, log dizini veya varsayılan yedekleme dizini gibi genel dizinleri düzenlemeniz mümkün.

Error Reporting penceresinde SQL Server ile ilgili oluşacak hataların Microsoft’a gönderilmesini isteyip istemediğiniz sorulur. Tercihinizi yaparak ilerleyebilirsiniz.

Ardından son bir kontrol daha gerçekleşir. Eğer bir hata yoksa ilerleyin.

Ready to Install ekranında yapılan kurulumlar ile ilgili bilgi verilmektedir. Son kez gözden geçirdikten sonra Install diyerek kuruluma başlayabiliriz.

Kurulum hatasız bir şekilde tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi kurulumun sonlandığını bildiren ekran çıkacaktır. Bu ekran geldi ise kurulum başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Artık SQL server 2012’yi kullanmaya hazırsınız.

Management studio ile giriş yaparak kontrol ettiğimizde sorunsuz bir şekilde çalışmakta ve sql tablolarını görmekteyiz. Kurulum tamamlanmış ve kullanıma hazır durumdadır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir